Dit is een tijdelijke pagina. Er wordt ondertussen gewerkt aan een nieuwe website.

oktober 2011 – reacties

Hallo wereldmeisje,

Gisteravond heb ik weer vol herkenning en bewondering je column gelezen. Ik blijf me verbazen over het gegeven dat jij de woorden weet te vinden die ik moeilijk uit kan spreken. Ik ervaar dat als fijn.

Groetjes van MK

————————————————————————————————————————

Hoi wereldmeisje,

Wat een supergoede column van jou in de PAS-nieuwsbrief!
Ik heb er al meerdere mensen op geattendeerd!

Groet!
Johanna

————————————————————————————————————————

Hoi wereldmeisje,

Mooie column van jou trouwens! ik begrijp precies wat je bedoelt.
Het grappige is ook dat ik mijn man en kinderen vaak helemaal niet herken in beschrijvingen die over “autisten” te vinden zijn in alle boeken over autisme. En mijn dochter kon zich ook totaal niet vinden in de boeken en beschrijvingen, het voelde voor haar als een enorme beschuldiging, zij zou iets mankeren. Ze is juist zeer gevoelig en betrokken.

Als het woordje “triade” alleen al opduikt wordt ik er niet goed van. Daar gaan we weer denk ik dan. geen verbeelding, gebrekkige communicatie, en nog iets 🙂

Ik denk dat daarom ook de ervaringsverhalen zo belangrijk zijn, dat we leren hoe die andere mens in elkaar steekt. Mijn man is van plan (geweest) om een boek over NT’ers te schrijven voor mensen met autisme. Je kunt het hele verhaal namelijk ook makkelijk omdraaien. Niet zij, maar ik ben de vreemde eend in de bijt in ons gezin. en of ik nou echt zo heeeel erg anders ben, dat valt ook nog wel te bezien hoor.

En ook “gebrekkige’’ communicatie: kan die aan de NT’er niet net zo goed toegeschreven worden? dat is toch minstens de helft van de relatie? Die persoon is misschien wel net zo goed of slecht in staat om zijn gevoelens onder woorden te brengen. Omdat er van de ene groep meer mensen zijn dan van de andere groep, wil toch niet zeggen dat daarom die kleinen groep de boosdoener is?

Verder denk ik vaak: je hebt die man, of, vrouw toch zelf uitgekozen? je was er toch eerst verliefd op? en nu mekkeren? en trouwens denk ik dan ook, hoe denkt die partner over jou? heb je zelf zo veel inlevingsvermogen? Ben jij perfect dan?
Mia Smeltzer noemt een relatie tussen een mens met en een zonder autisme topsport, en zij benadrukt ook, dat beide partners aan topsport doen. en zo is het! vind ik…

Fijn trouwens je column, want ik heb vaak moeite om bij mijn meningen en gedachten te komen, maar ik heb ze wel degelijk.
Mijn denken is erg beïnvloed door Byron Katie, die onder andere als idee heeft: keer het eens om. Je hebt een gedachte, je hebt ergens last van, of je hebt last van een persoon en keer het eens om. Vaak schrik je je dan een hoedje. Bijvoorbeeld: mijn man is niet attent, wordt: ik ben niet attent. Tja, het gaat er dan wel om dat je eerlijk bent, intern.

groetjes
Esther

Gerelateerde berichten