Dit is een tijdelijke pagina. Er wordt ondertussen gewerkt aan een nieuwe website.

Lotgenotencontact

Een overzicht van allerlei mogelijkheden om lotgenoten te ontmoeten en bijvoorbeeld samen iets te ondernemen.

 

Mogelijkheden van PAS

PAS-contactdagen
PAS organiseert gemiddeld één keer in de vier weken een contactdag voor lotgenoten. De lokatie van deze contactdagen wisselt. Er komen gemiddeld 20-30 mensen vanuit het hele land (en soms uit België) op af. De leeftijden van de deelnemers zijn divers, van jongvolwassenen tot 60+’ ers. (Zie: Activiteiten)

PAS-gespreksgroepen
PAS heeft ook gespreksgroepen. Deze groepen zijn besloten van karakter. Er is een vaste groep deelnemers die eens per maand bijeenkomen en ervaringen met elkaar uitwisselen. (Zie: Activiteiten)

AFWAS
PAS heeft een eigen wandelclub, AFWAS (Algemene Federatie van Wandelaars uit het Autisme Spectrum), die ongeveer één keer in de maand een wandeling organiseert, verspreid over het hele land. (Zie: Activiteiten)

MASSA
MASSA (Mensen uit het Autisme Spectrum Samen Actief) is de activiteitenclub van PAS, en verzorgt dagjes uit naar bijvoorbeeld pretparken, dierentuinen of musea. (Zie: Activiteiten)

 

Let op: het onderstaande overzicht is sterk verouderd. Genoemde contactmogelijkheden bestaan mogelijkerwijs niet langer, of hebben andere contactgegevens. Dit overzicht zal aangepast worden zodra daar tijd voor is.

 

Noord-Nederland 

TACT (Enschede)
TACT staat voor Trefpunt voor AutistenContact Twente. Het trefpunt is bedoeld voor normaal tot hoogbegaafde volwassenen met een vorm van autisme en heeft als doel lotgenotencontact tussen mensen met een vorm van autisme te bevorderen. Op de TACT avonden wordt een thema centraal gesteld waarover gediscussieerd kan worden. Belangrijkste daarbij is de ongedwongen sfeer waarin gemakkelijk ervaringen uitgewisseld kunnen worden met lotgenoten. Zoals de naam reeds aangeeft wordt onze doelgroep gevormd door mensen uit Twente met een autismestoornis. Maar natuurlijk zijn lotgenoten van elders ook van harte welkom. Wat ons onderscheidt van de diverse “autistensozen” in Nederland is dat de avonden niet geleid worden door mensen uit de hulpverlening, maar door mensen die zelf ook een vorm van autisme hebben.

Contactgegevens:
Wilhelminastraat 91
7511 DM Enschede
Voor aanmeldingen of vragen rond TACT kun je bellen met het RIBW Enschede, locatie Oosterstraat.
Telefoon: 053 – 432 06 52
I: www.tact-twente.nl

 

Humanitas Groningen
De afdeling Groningen van Humanitas organiseert iedere twee weken op vrijdagavond een vriendschapskring voor volwassenen met een stoornis in het autistische spectrum, in de stad Groningen. Deze soos is alleen toegankelijk voor mensen uit de regio Groningen.
Tevens wordt twee maal per jaar een ontmoetingsdag georganiseerd. Op deze dag worden activiteiten georganiseerd, of wordt een bezoek gebracht aan een attractie. Deze dagen zijn alleen toegankelijk voor mensen uit de regio Groningen.
Zowel de soos als de ontmoetingsdagen worden voorbereid en begeleid door vrijwilligers.

Contactgegevens:
Humanitas, Afdeling Groningen, Werkgroep Autisme.
A-Kerkhof ZZ 22
9711 JB  Groningen
Tel: 050-3120633
I: http://www.humanitas.nl/afdeling/groningen/

 

Midden-Nederland 

Rotterdamse Autisten Soos (RAS)
De RAS is een soos voor (jong-) volwassenen met autisme. De soosavonden zijn iedere tweede en vierde vrijdag van de maand van 19:30 tot 22:00 uur. Alleen in de zomermaanden juli en augustus is er geen soos. Je hoeft je van te voren niet op te geven voor de soos-avonden. Deelname kost per keer €3,40.
Contactgegevens:
Populierendreef 124
3137 CW  Vlaardingen
E: ras.soos@hetnet.nl
I: http://www.rassoos.nl

The It & Aut (Utrecht)
The It & Aut is een autisten-soos in Utrecht voor mensen met autisme van 18 jaar en ouder. De soos vindt twee keer per maand plaats op iedere 2e en 4e vrijdagavond van 20:00 tot 22:00 uur. Je hoeft je van te voren niet aan te melden. De toegang kost €2,00 per keer.

Contactgegevens:
IT & AUT
Sietske Jentjens
Oudegracht 364
3511 PP Utrecht
I: http://www.autismesoosutrecht.nl/

Lasoos (Leiden)
Lasoos is een soos waar je in een gezellige omgeving van alles kunt doen. Er is een gezellige bar, je kunt darts spelen, sjoelen, biljarten, tafeltennissen, spelletjes doen en ook gewoon wat kletsen. Vrijwilligers/studenten zorgen voor de organisatie.
Lasoos is voor personen boven de 18 jaar met een autistische stoornis en een normale of hogere begaafdheid.

I: http://www.lasoos.nl

Freedom (Ermelo)
Freedom is een ontmoetingsplek voor jongeren en volwassenen (ca. 17 tot 60 jaar) met een stoornis in het autistische spectrum, opgericht door enkele jongeren uit deze groep.
Iedere week is er op zaterdag van 1030 tot 13:30 uur een bijeenkomst in de Lokactie ´´Pinel” in het centrum van Ermelo, waar de deelnemers de mogelijkheid hebben om met elkaar te kletsen, diverse spelletjes te doen of met computers te werken.
Met regelmaat worden op deze bijeenkomsten ook bijzondere activiteiten georganiseerd zoals een huifkartocht, een kook-workshop, een computer-workshop of een bezoekje aan de dierentuin.
De toegang is gratis. Voor consumpties wordt een kleine bijdrage gevraagd.
Ook voor de bijzondere activiteiten wordt een bijdrage van de deelnemers gevraagd.

Contactgegevens:
Lokatie “Pinel´´
Raadhuisplein 10
3851 NL  Ermelo
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de coördinator Loes Brons
Tel: 06-10122077

“De Soos” (Zwolle)
“De Soos” in Zwolle organiseert eens per maand een bijeenkomst voor volwassenen met een autismespectrumstoornis, op de laatste woensdag van de maand, van 20:00 tot 21:30 uur.
Op de avonden wordt steeds een activiteit verzorgd, zoals tekenen en schilderen, spelletjes, enz.
De toegangsprijs is €2,25. Consumpties voor eigen rekening, behalve de eerste, die is gratis.

Contactgegevens:
Waar: DAC, Bagijnesingel 27, Zwolle
Aanmelden:
Riagg Zwolle
t.a.v. R. v.d. Brenk
Burg. Roelenweg 9
8021 EV  Zwolle
Tel: 038-4269426

 

Jongerensoos Apeldoorn
In Apeldoorn is een soos voor jongeren met autisme. Dit is een samenwerking tussen MEE Veluwe, Spatie (GGZ) en Nové (Jeugdzorg).

Contactgegevens:
Contactpersoon: Roy Kerkdijk.
E: r.kerkdijk@chello.nl

Ontmoetingsplaats Castricum
In Castricum (NH) start een ontmoetingsplaats voor volwassenen met een AutismeSpectrumStoornis en een normale tot hoge intelligentie.
Deze bijeenkomsten zijn elke laatse vrijdag van de maand van 14.30 tot 16.30 u; m.i.v. 28 januari 2005.
Er wordt met thema’s en activiteiten gewerkt die de deelnemende mensen zelf inbrengen.
Mensen met ASS kunnen spontaan binnenlopen op de bovengenoemde tijd.
Adres: Gasstraat 2 te Castricum, nabij het N.S station.

Voor nadere informatie kunt u bellen met Lenie de Vos (06-30707839)

 

Zuid-Nederland

W,AVE (Eindhoven)
  Wij, Autisten Vereniging Eindhoven is opgericht om jong volwassenen met een autismespectrumstoornis te helpen met het invullen van hun vrije tijd.
Er zijn twee verschillende groepen, de vaste groep en de inloopgroep. Onze leden zijn allemaal jong volwassenen met een autismespectrumstoornis, die op zoek zijn naar gezelligheid en contact met anderen. Als je ouder bent dan 16 jaar en je wilt graag gezellige avonden doorbrengen met andere jongeren met een vorm van autisme, dan ben je van harte welkom bij W,AVE.

Contactgegevens:
Contactpersoon: Rikie Princen
E: f.princen@chello.nl
I: http://www.wavesoos.nl

 

Gespreksgroep Bagage (Eindhoven)

Bagage is een groep volwassenen (momenteel in de leeftijd van 30 tot 50 jaar) met Asperger. Ze komen een keer per maand bij elkaar om te praten over diverse thema’s. Nieuwe deelnemers uit Eindhoven of omgeving (vanaf ongeveer 25 jaar) zijn welkom. De ontmoetingen vinden plaats bij de deelnemers thuis, meestal op woensdagavond.

 

Contactgegevens:
I: http://www.pinodesign.nl/bagage/index.htm

Autisme Info Centrum Limburg
Het Autisme Info Centrum is een informatie- en documentatiecentrum voor (ouders en partners van) mensen met autisme. Het centrum geeft informatie via telefoon, e-mail, een website, en een eigen bibliotheek. Het is mogelijk om tijdens de openingstijden bij het centrum binnen te lopen om met de aanwezige vrijwilligers ervaringen uit te wisselen of aan hen vragen te stellen over zaken rondom autisme.

Contactgegevens:
Autisme Info Centrum Limburg
Mariënwaard 55
6222 AM  Maastricht
Openingstijden: dinsdag, woensdag en vrijdagochtend van 9:00 tot 12:00 uur
Tel: 043-3527969
E: info@autismeinfocentrum.nl
I: http://www.autismeinfocentrum.nl

 

 

Feritas Vriendengroep Noord-Limburg voor mensen met autisme.

Feritas organiseert een vriendgroep voor autisten vanaf 18 jaar. De activiteiten vinden plaats in Noord-Limburg en hebben als verzamelpunt het station in Venlo. Één keer per maand wordt er op zaterdag een activiteit georganiseerd, zoals kegelen, wandelen, uit eten gaan… Enkele vrijwilligers geven duidelijke structuur en bejegening en zorg voor een gezellige sfeer. Je krijgt steeds een uitnodiging. De kosten voor de activiteit worden door de deelnemers zelf betaald. Wil je kunnen deelnemen dan dien je lid van Feritas te zijn. Éénmaal per jaar wordt er contributie geheven. 

Contactgegevens:
Feritas 
Tel: 077 – 307 93 11

E: m.maessen@feritas.nl

I: www.feritas.nl

 

De Asperges (Valkenburg aan de Geul) 

Zelfhulpgroep voor volwassenen met autisme/Asperger. Bijeenkomst iedere tweede vrijdag van de maand van 19.00 uur tot 21.00 uur

 

Locatie/contactgegevens:
Clienten Centrum Limburg
Princes Christinalaan 14
Valkenburg aan de Geul
Tel: 043-6013857 (Jan Verhaegh)

E: jhaverhaegh@gmail.com

 

België

Personen met een Autisme Spectrum Stoornis (PASS) (Vlaanderen)
De PASS-groep is een zelfhulpgroep voor en door (jong-) volwassenen met autisme. Ook wie vermoedt dat hij of zij autisme heeft, is welkom bij PASS. PASS organiseert meetings waarop mensen met autisme elkaar kunnen ontmoeten. Zo kunnen ervaringen worden uitgewisseld en ontstaan spontaan misschien wel leermomenten. Voor wie zoekt naar een diagnose of pas een diagnose heeft, kan er herkenning en erkenning worden gevonden. Ook een ongedwongen babbel met deelgenoten is mogelijk.

Contactgegevens:
Tel: 078/152.252
E: info@pass-partout.be
I: http://www.pass-partout.be

De Brug (Gent, Vlaanderen)
 De Brug organiseert cursussen voor volwassenen met een autisme spectrum stoornis
Er worden diverse cursusdagen – weken en – weekeinden georganiseerd waarin allerlei thema’s aan bod komen.
Telkens worden inzichten en (sociale) vaardigheden doorgenomen, waarmee volwassenen met autisme betere kansen krijgen om te integreren in het culturele ontspanningsleven bij hen in de buurt. Ook het leren begrijpen van en omgaan met hun handicap autisme is aan de orde. Naast het vormende aspect hebben deze cursussen ook een sociaal karakter. Cursisten nemen samen deel aan allerlei sociale en culturele activiteiten, bezoeken een museum of wonen een concert bij.

Contactgegevens:
Groot Begijnhof 14
9040 Gent
Tel. : 09 / 218.83.81
Fax : 09 / 229.37.03
E: DeBrug@autismecentraal.com
I: http://www.autismecentraal.com/debrug

(W)onderweg (Wilrijk, Vlaanderen)
(W)onderweg is een centrum voor normaalbegaafde 16+ personen met een autismespectrumstoornis. (W)onderweg heeft diverse dag- en avondactiviteiten.

Contactgegevens:
E: info@wonderweg.be
I: http://www.wonderweg.be

Gerelateerde berichten