A- A A+

Zorg en welzijn


Hersenonderzoek is essentieel om beter te begrijpen hoe onze hersenen werken en om er achter te komen wat er anders gaat in de hersenen van mensen met autisme. Het menselijk brein is zo complex dat je dat niet in diermodellen kunt nabootsen. Met beeldvorming (MRI) kunnen we veranderingen in vorm, volume en activiteit van hersengebieden meten, maar we zijn niet in staat om op cel- en molecuul niveau te onderzoeken wat er precies mis gaat. Hersenonderzoek is nodig om de onderliggende neurobiologische oorzaken van autisme te begrijpen.

Bij de Nederlandse Hersenbank voor Psychiatrie (NHB-Psy) kunnen mensen zich registreren als hersendonor. Op dit moment is er nog te weinig hersenweefsel van overleden mensen met autisme en hun familieleden beschikbaar voor onderzoek.

Wilt u, net als de Nederlandse Hersenbank voor Psychiatrie, een toekomst met een beter begrip van autisme? Schrijf u dan nu in als hersendonor!
Er is een informatiepakket met registratieformulieren beschikbaar. Mail hiervoor uw postadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en u krijgt het informatiepakket vrijblijvend thuisgestuurd. Voor meer informatie kunt u naar de website van de NHB-Psy surfen of een informatiefilm bekijken.

Binnen de geestelijke gezondheidszorg zijn veel verschillende hulpverleners werkzaam. Om je een idee te geven met welke mensen je meestal te maken zult krijgen, vind je hieronder een overzicht van een aantal hulpverleners binnen de geestelijke gezondheidszorg.
Dit overzicht is niet volledig, er zijn nog andere vormen van behandeling en begeleiding mogelijk.

Verkorte versie van de beroepsethiek van het NIP (Nederlands Instituut van Psychologen).

Wanneer je onder behandeling bent van bijvoorbeeld een orthopedagoog, psycholoog of GGZ-instantie, dan is het goed om te weten welke plichten en rechten je als patiënt of cliënt hebt.