A- A A+

Werk

Na lang zoeken via de WSW (Wet Sociale Werkvoorziening) naar geschikt werk, kwam ik via een re-integratietraject bij een callcenter te werken voor de Regiotaxi Gelderland.
Ik heb tot en met eind 2010, administratieve werkzaamheden gedaan op mbo+- niveau. Helaas is dit werk wegens reorganisaties opgeheven. Daarna heb ik bij een groenvoorziening als schoffelaarster gewerkt en later bij een distributiecentrum van schoenen in het magazijn. Daar sjouwde ik alleen maar met schoenen. Beide banen waren niets voor mij. Na het werk in de groenvoorziening ben ik ruim een jaar thuis geweest, op anderhalve week na bij dat schoenendistributiecentrum.

Ik ben een 45-jarige moedermanager met Asperger, ik heb twee puberzonen (met ASS) van 19 en 16 jaar, die de nodige aandacht vergen. Gelukkig zorgt mijn altijd geduldige en rustige man, een NT’er,  voor de nodige stabiliteit in ons hectische huishouden van Jan Steen.

(NT=neuro-typical/ persoon zonder autisme)

Je kunt wel zeggen dat het afgelopen jaar een bewogen jaar voor mij is geweest. Het was een echt ik-jaar, waarin ik veel over mezelf geleerd heb. Ik kreeg conflicten op mijn werk met collega's en teamleider, die vooral te maken hadden met miscommunicatie.

DE RECHTSZAAK

De eerste vijf jaar van m’n leven mocht ik spelen, vrijheid, blijheid, daar kunnen jongetjes met Asperger en ADD wel mee leven! Maar daarna moest ik klaargestoomd worden om later ’aan het werk te kunnen’, de ellende begon met de kleuterschool. Klokkijken kon ik niet maar waar de wijzers moesten staan als de school weer uit ging had ik heel snel in de gaten, was het zover dan was ik weer even intens gelukkig en blij. Op de lagere school kreeg ik steeds meer last van pestkoppen, in de pauzes op het schoolplein hield ik ze zo scherp in de gaten dat ik verder nergens meermee bezig was. Toch was het allemaal nog wel te overleven, zo lekker veilig dicht bij huis.
Mijn oudste zus trouwde intussen met een boer, koemelken en trekkerwerk leek mij geweldig, daar lag wellicht mijn toekomst, wat had ik toch een geluk! Maar eerst nog even de LEAO afmaken, met nog meer en nog kwaadaardiger pestkoppen die mij te grazen probeerden te nemen. Die sores kostte zoveel energie dat ik van de stress bronchitis kreeg en een longonderzoek moest doorstaan dat niks uithaalde maar wel een regelrechte marteling was. Maar ook de vier jaar LEAO overleefde ik, de leraren feliciteerden mij met mijn diploma, of ik zou slagen in het leven daar waren ze denk ik niet zo zeker van.

19 jaar was ik en ik ging werken bij de bibliotheek.
Wat vooraf ging: omdat ik uit een medisch milieu kwam, ging ik de verpleging in.

De leerstof was erg interessant en ik smulde ervan. Omdat ik het leerwerk zo goed deed, mocht ik toen ik voor het eerst naar de zaal mocht om echt patiënten te verzorgen, op de medium care werken; mensen die te goed waren voor intensive care, maar te slecht voor de gewone zaal. Mij werd verzocht om een man die uit zijn auto was geslingerd ’s nachts, drinken te geven met een beschuitje, alleen de man werd niet wakker. Ik voelde me erg opgelaten en werd afgesnauwd door de hoofdverpleegster. Vervolgens zei ze: ”Ga dan maar de man aan de overkant in zijn schoenen helpen”, ook dit bezorgde me erge schrik, want de man bleek een geamputeerd been te hebben, wat ik niet wist, een ijzeren staaf was aan zijn stomp bevestigd.