A- A A+

Ouderschap

Verrassend ouderschap deel VIII

‘Soms loopt het anders…’

Mijn beide kinderen zijn zoals u weet prachtige jonge mensen. Ook al hebben ze beide autisme, dit uit zich bij allebei op een geheel eigen en unieke wijze.

Zo studeert dochterlief (19 jaar) sinds vorig jaar geneeskunde en heeft ze ondertussen een eigen kamer en een sociaal leven welke bijna ‘normaal’ lijkt. Echter het leven kost haar meer energie dan het haar studiegenoten kost. Daarnaast moet ze knokken voor haar voldoendes omdat ze het verschil tussen hoofd- en bijzaken in de studieboeken nog steeds erg lastig vindt. Ze heeft hiervoor de tactiek bedacht dat ze gewoon alles moet leren! Hetgeen een studie er niet gemakkelijker op maakt. Toch houdt ze zich staande en zie ik haar groeien in haar zelfstandigheid. Ineens is ze een jonge vrouw en lijkt het jonge meisje dat het leven niet meer zag zitten steeds verder van haar vandaan te gaan staan. Wat ben ik trots op haar als ik zie hoe ze groeit en hoe ze zich staande houdt.

Zoonlief (bijna 16 jaar) heeft vrijwel dezelfde diagnose en IQ scores als zijn zus alleen zijn weg naar volwassenheid gaat over een geheel ander pad. Bijna drie jaar geleden lukte school niet meer. Dit kwam niet vanuit puberaal niet willen maar uit het niet kúnnen door zijn beperking. Zijn sensorische informatieverwerking (prikkelverwerking)

Mijn beide puberkinderen zijn enorme toppers. Het feit dat zij net als ik autisme hebben doet daar niets aan af. Wel merk ik dat ons leven verschilt ten opzichte van gezinnen waar geen autisme voorkomt. De zoektocht naar de balans lijkt ons meer energie te kosten. Ook hetgeen wij als 'moeten' ervaren om aan de standaard van de buitenwereld te voldoen lijkt meer van ons dagelijkse energiespel te vragen.

Als moeder met autisme volg ik de ontwikkeling van mijn beide Asperger-pubers aandachtig en vol bewondering. Dochter Yara is 16 en zoon Yourek 12 jaar. Een aantal jaar geleden ben ik getrouwd met mijn prins, die de enige NT'er in ons huis is. (NT=neuro-typical/ persoon zonder autisme)

Ik denk dat alle ouders voor hun kind met autisme een veilige wereld proberen te creëren. Dat doen ze, zover ik kan beoordelen, door familie, vrienden, de betrokken school en clubjes in te lichten over de beste manier van communiceren met hun kind. Dit is een effectieve manier om iedereen die betrokken is bij je kind voor te lichten over autisme.
Dit werkt prima tot je met je kind in een onverwachte situatie komt. Hetgeen de prins en mij gebeurde toen we voor Yourek in het ziekenhuis waren.

Als moeder met autisme volg ik het leven van mijn beide kinderen (met autisme) met  verwondering. Yara is 17 en Yourek is 13 jaar oud.
Toen Yara enige tijd geleden de vraag stelde waarom zij haar diagnose op latere leeftijd heeft gekregen dan haar broer, ben ik een speurtocht gestart naar de mogelijke oorzaken hiervan.

Als moeder met autisme volg ik de ontwikkeling van mijn beide Asperger-pubers aandachtig en vol bewondering. Dochter Yara is 16 en zoon Yourek 12 jaar. Een aantal jaar geleden ben ik getrouwd met mijn prins, die de enige NT'er in ons huis is. (NT=neuro-typical/ persoon zonder autisme)

In een eerder stukje over verrASSend ouderschap schreef ik dat ik de master SEN autismespecialist volg. De theoretische kennis over autisme die ik hierbij vergaar brengt inzicht mee. Zo las ik in een studieboek dat mensen met autisme veelal een matig zelfbeeld hebben, hetgeen voort kan komen uit de drang naar perfectie. Omdat deze 'perfecte perfectie' voor weinig mensen haalbaar is, zijn mensen met ASS met regelmaat niet geheel tevreden over zichzelf. Mensen met ASS zijn vaak veel te streng voor zichzelf in de doelen die ze stellen en hierdoor kunnen hun eigen doelen onbereikbaar worden. Hetgeen nieuwe negatieve ervaringen tot gevolg kan hebben.