Dit is een tijdelijke pagina. Er wordt ondertussen gewerkt aan een nieuwe website.

Films over/met Autisme

(2013) Daglicht

De succesvolle advocate Iris (Angela Schijf) ontdekt dat haar moeder (Monique van de Ven) een groot geheim met zich meedraagt. Iris blijkt een oudere halfbroer te hebben waarvan het bestaan noodgedwongen is verzwegen. De autistische Ray (Fedja van Huêt) blijkt in een tbs-kliniek te verblijven omdat hij veroordeeld is voor een gruwelijke moord. Iris trekt zich het lot van haar halfbroer aan en in haar zoektocht naar de waarheid wordt ze geconfronteerd met zaken die haar leven voorgoed zullen veranderen. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijfster Marion Pauw.

(i) http://www.moviemeter.nl/film/90658

(2010) Temple Gradin

Waargebeurd verhaal over Temple Grandin, een vooraanstaand Amerikaans zoölooge met een exceptioneel levensverhaal. Ze groeide op als kind met bijzondere karaktereigenschappen, wat later gediagnosticeerd werd als autisme. We zien hoe haar leven wordt gevormd door de periodes op de boerderij van haar tante, waar ze de liefde voor dieren ontwikkelde. En tevens hoe haar onderwijzer op school haar talenten ontdekte en wist te ontwikkelen. Ondanks vele tegenslagen en een leven vol gepest worden en nooit normaal sociaal functioneren, werd Temple een gerespecteerd academica en inspiratiebron voor velen.

(i) www.moviemeter.nl
(i) http://www.imdb.com/title/tt1278469/ (Engels)

(2010) My Name Is Khan

Rizwan Khan is een moslim uit Mumbai. Hij lijdt aan het Asperger syndroom (een pervasieve ontwikkelingsstoornis). Hij trouwt met de Hindoestaanse alleenstaande moeder Mandira, in San Francisco. Na de aanslag van 9/11 werd Rizwan opgepakt door de autoriteiten wegens verdacht gedrag. Dit kwam echter door zijn stoornis. Tijdens zijn arrestatie ontmoette hij de therapeute Radha, die hem hielp om te gaan met de situatie waarin hij verkeerde. Nu begint Rizwan een reis naar de Verenigde Staten, om President Obama te ontmoeten. Hij hoopt op deze manier zijn naam te kunnen zuiveren.

(i) http://www.moviemeter.nl/film/60148

(2010) Win Win

De drieëntwintigjarige Ivan (Oscar van Rompay) werkt als assistent analist bij een Amerikaanse investeringsbank aan de Amsterdamse Zuidas. De zee aan getallen die dagelijks langs stroomt ziet hij als één groot spel. Op een dag wordt hij ontdekt door de doorgewinterde trader Stef (Leon Voorberg), die hem als zijn junior wil lanceren. Terwijl links en rechts banken omvallen, harkt Ivan in de dealing room enorme winsten binnen en maakt een bliksemcarrière. Ineens heeft de receptioniste Deniz (Halina Reijn), die Ivan tot nu toe alleen heimelijk observeerde, oog voor hem. En ineens woont Ivan in een dik appartement op een steenworp van de bank. Van buiten bezien gaat het hem voor de wind. Hij verliest zijn gevoeligheid, maar blijft ondanks dat toch winnen tot de dag dat hij besluit om alles te verliezen.

(i) http://www.moviemeter.nl/film/62976

(2009) Adam

Adam gaat over een jongeman, Adam (Dancy), met het Asperger Syndroom, die na de dood van zijn vader in hun appartement is blijven wonen. Hij is gefascineerd door onderwerpen zoals science fiction en ruimtereizen. Wanneer Beth (Byrne) in het appartementsgebouw komt wonen groeit er een relatie tussen de twee.

(i)  http://www.moviemeter.nl/film/57882

(2009) Mary and Max (animatie)

Mary Dinkle, een 8-jarig, mollig en eenzaam meisje leeft in de achterbuurten van Melbourne. Max Horovitz, een 44-jarige man met het syndroom van Asperger woont in New York. Ondanks hun enorme verschil in leeftijd, hun levensstijl en de grote zee tussen hun in weten ze dankzij het schrijven van brieven een hechte vriendschap op te bouwen.

(i) http://www.moviemeter.nl/film/55084

Van pi-man naar student

Ivo is bij eerste aanblik een doodgewone tiener. Een hoogbegaafde jongen, dat wel. Dat maakt hem bijzonder, maar dat zie je niet aan de buitenkant. Ingewikkelde wiskundige berekeningen zijn voor hem een uitdaging. Na zijn middelbare school wil hij ook niets liever dan studeren aan de Technische Universiteit in Eindhoven. Uitvinder of professor worden is zijn doel. Maar, wat ook niet aan hem te zien is: Ivo’s autisme. Hij heeft het syndroom van Asperger.

De film ‘Van pi-man naar student’ volgt Ivo in zijn eerste stappen om zijn uiteindelijke
doel te bereiken. Al snel blijkt dat hij er met zijn buitengewone intelligentie niet komt.
Het loopt mis. Ivo kan het studietempo niet bijbenen omdat hij op een compleet andere manier denkt. De universitaire opleiding sluit absoluut niet aan bij zijn manier van kennis vergaren. Ivo benadert zijn studie op een voor docenten en medestudenten
onnavolgbare manier. Daardoor mist hij aansluiting.

Eén jaar volgden filmers Pieter van de Langenberg en Saskia Sliepenbeek de nieuwbakken student. ‘Van pi-man naar student’ is een persoonlijk en aangrijpend portret van Ivo’s strijd om een doodgewone student te zijn. De documentaire toont
beelden van Ivo op de universiteit, thuis en een door hem zelf gefilmd videodagboek. Op de DVD zijn interviews met zijn moeder, studiebegeleider en studiekeuzeadviseur toegevoegd. Deze geven de film extra diepgang en achtergrond.

De film geeft geen antwoorden, maar stelt wel de indringende vragen: hoeveel Einsteins in dop gaan er in Nederland verloren? Is het Nederlandse onderwijssysteem aangepast
aan mensen met autisme? Hoeveel talent laten we aan hun lot over?

(i)www.voorlichtingsfilm.nl
(i)www.tijdcode.nl
(i)www.tijdcode.nl/webshop

(2008) Chocolate

De ex-woekeraarster Zin leidt een teruggetrokken bestaan met haar autistische dochter Zen, die een groot talent heeft voor de vechtsport Muay Thai. Wanneer haar moeder ziek wordt, moet Zen dringend op zoek naar geld om de medische hulp te kunnen betalen. Samen met haar jeugdvriend stuit ze op een notitieboekje waarin de namen staan van mensen die haar moeder nog geld schuldig zijn. Zen besluit het geld hoogstpersoonlijk te innen bij de Thaise onderwereld. Goedschiks dan wel kwaadschiks.

Regisseur Prachya Pinkaew leverde eerder voor de culthit ‘Ong-Bak’ af. Ook deze film zit weer boordevol keiharde en oogverblindende actiescènes. Hoofdrolspeelster Jeeja Janin maakte geen gebruik van een stuntdouble en raakte tijdens de opnames dan ook meerdere malen licht gewond.

(i) http://www.film1.nl/films/31843-Chocolate.html

(2008) The Black Balloon

Alles wat Thomas wil is een normale jeugd, maar zijn autistische broer Charlie frustreert hem bij elke gelegenheid. Zal Thomas met de hulp van zijn vriendin Jackie zijn broer accepteren zoals hij is?

(i) Internet Movie DataBase (Engels)

(2008) The Daisy Chain

Martha, een moeder die emotioneel kapot is, vanwege de dood van haar dochtertje, verhuist met haar man, Tomas, naar een afgelegen dorpje in Ierland. Het stel besluit een autistisch weesmeisje te adopteren; Daisy. Daisy, die nog steeds littekens bij zich draagt van de gruwelijke dood van haar ouders, voelt zich al snel thuis. Maar als er dan een serie van vreemde gebeurtenissen plaatsvindt, begint het erop te lijken dat Daisy waarschijnlijk een stuk kwader is dan ze lijkt…

(i) http://www.moviemeter.nl/film/58231

(2007) BenX

De zeventienjarige Ben (Greg Timmermans) duikt in zijn eigen kamer weg in de wereld van de online roleplaying games. Ben lijdt aan het syndroom van Asperger, een vorm van autisme en wordt op school gepest omdat niemand hem begrijpt. Online ontmoet hij regelmatig de mysterieuze Scarlite. Als de pesterijen een triest dieptepunt bereiken kruipt Ben steeds verder terug in zijn schulp. Zijn moeder had al moeite hem te begrijpen maar kan nu helemaal niet tot haar zoon door dringen. Als Scarlite vermoedt dat haar cybervriend in de problemen zit probeert ze wanhopig contact met hem te zoeken maar de vraag is of ze elkaar ooit zullen ontmoeten.

(Autisme) Asperger

(i) Internet Movie DataBase (Engels)

(i) Officiële Website (NL/BE/FR)

(2007) Elle S´Apelle Sabine

In deze documentaire portretteert de gevierde Franse actrice Sandrine Bonnaire haar jongere autistische zus Sabine. Via persoonlijke archiefbeelden en actuele opnames ontdekt de kijker de nauwe band die de zusjes met elkaar hebben en langzamerhand, maar heel subtiel, wordt ook kritiek gespuid op de psychiatrische instelling waar Sabine vijf jaar werd behandeld. Sandrine Bonnaire vraagt zich ook af wat het betekent om een gevierde actrice te zijn, terwijl je zus ‘gek’ is en wat de waarde is van te blijven acteren.

(i) http://www.moviemeter.nl/film/45157

(2006) SnowCake

Nadat Alex (Alan Rickman) de pittige liftster Vivienne heeft oppikt, raken ze betrokken bij een vreselijk ongeluk waarbij Vivienne op slag dood is. Alex bezoekt haar autistische moeder Linda (Sigourney Weaver) die, hoewel ze heel goed begrijpt wat er gebeurt is, vrijwel geen emotie toont. Terwijl hij bij Linda verblijft begint Alex een relatie met haar buurvrouw Maggie (Carrie-Anne Moss). Alex begint Linda steeds beter te begrijpen en zorgt voor haar, maar als de begrafenis van Vivienne dichterbij komt, vinden de donkere geheimen van Alex een weg naar de oppervlakte. Alex weet zijn verleden bloot te leggen, waardoor hij de confrontatie aan kan gaan met de bitterheid en woede die in hem is gegroeid.

(Autisme) Asperger

(i) Internet Movie DataBase (Engels)

(2006) De gek op de heuvel

De liefdesrelatie van Erik en Sofie wordt bemoeilijkt door de autistische Thomas, haar zoon uit een vorig huwelijk. Ze wonen nog maar net samen, maar het verloopt iets minder romantisch dan ze gehoopt hadden. Erik kan niet omgaan met Thomas zijn vreemde gedrag en zijn kwetsende oprechtheid. Hij staat voor een dilemma: enerzijds houdt hij zielsveel van Sofie en wil hij bij haar blijven, anderzijds wordt hij gek van het gedrag van zijn stiefzoon. Heimelijk hoopt Erik dat Thomas zal toegewezen worden aan zijn vader. Al snel zit Sofie verstrikt tussen de liefde voor haar zoon en haar liefde voor Erik.

(i) http://www.moviemeter.nl/film/37394

(2006) Breaking And Entering

Law speelt de succesvolle architect Will Francis. Robin Wright Penn is zijn Zweedse vriendin Liv die haar dagen in hun chique appartement slijt met tobben over haar autistische dochter en ondertussen steeds meer afstand van hem neemt. Als Will na een serie inbraken in zijn kantoor de jonge dader naar huis volgt, raakt hij gefascineerd door de troosteloze wijk waar hij woont en zijn blue collar-milieu. Bovendien voelt hij zich aangetrokken tot de moeder van het joch, de warmbloedige, Bosnische naaister Amira (Juliette Binoche). Will begint zijn kleding bij de nietsvermoedende Amira te brengen voor herstelklusjes, om haar regelmatig te kunnen zien.

(i) http://www.moviemeter.nl/film/34074

(2005) Magnificent 7

Maggi (Helena Bonham Carter) is moeder van zeven buitengewone kinderen. Deze ‘super-moeder’ draagt de zorg voor zeven kinderen die allen autistisch zijn. Gebaseerd op het dagelijks leven van Jacqui Jackson, voor wie al deze zorgen bij de dagelijkse werkelijkheid horen.

Vanaf de eerste scènes, waarin de kids een kerstfeestje terroriseren, is de toon luchtig en niet al te sentimenteel, wat de film erg geschikt maakt als laagdrempelige voorlichtingsbrochure over autisme, Asperger en ADHD – wat ook de voornaamste opzet lijkt.

(i) http://www.moviemeter.nl/film/38052

(2005) Mozart & The Whale

Donald is een vriendelijke taxichauffeur voor wie vaste patronen en routine van groot belang zijn. Hij lijdt aan het syndroom van Asperger wat zijn griezelige gevoel voor cijfers verklaart. Om die reden en om iets te doen voor zijn lotgenoten, is hij gespreksleider van een praatgroep voor patiënten die aan hetzelfde syndroom lijden. Als de beeldschone Isabella zich bij zijn groep voegt, verandert er iets fundamenteels in zijn leven. Hij komt erachter dat ware liefde even mooi als pijnlijk kan zijn. Isabella is tenslotte ook patiënte.

(Autisme) Asperger, PDD-NOS

(i) Internet Movie DataBase (Engels)

(2003) American Splendor

Harvey Pekar is een pessimist met weinig hoop om ooit verder te komen dan z’n saaie baantje in een ziekenhuis. Wanneer hij Robert Crumb ontmoet krijgt hij z’n grote doorbraak als comic schrijver. We zien hoe Pekar z’n vrouw Joyce ontmoet, een vaste gast wordt bij David Letterman, en hoe hij kanker overwint.

(i) http://www.moviemeter.nl/film/12115

(2002) Punch-Drunk love

Barry Egan is de eigenaar van een klein zaakje. Dankzij de manier waarop hij door zijn zeven zusters behandeld is, is het voor hem onmogelijk om verliefd te worden. Wanneer een harmonium en een mysterieuze vrouw zijn leven binnen komen begint hij aan een romantische trip.

(i) http://www.moviemeter.nl/film/2797

(2000) High Fidelity

Na een ruzie met z’n vriendin vertelt Rob, eigenaar van een platenzaak, wat z’n top-5 van pijnlijkste “break-ups” is. Tussendoor bespreekt hij z’n problemen met z’n collega’s, gaat ‘ie op bezoek bij z’n exen en beleeft ‘ie ondertussen een nieuwe romance.

(i) http://www.moviemeter.nl/film/134

(1999) Molly

Molly McKay is een jonge autistische vrouw, die al jaren in een instelling verblijft. Wanneer de overheidssubsidies teruggeschroefd worden, is er geen plaats meer voor Molly en is haar broer Buck verplicht om haar op te vangen. Het weerzien is niet bepaald hartelijk. Buck is er immers als de dood voor dat zijn zus zijn zorgeloze leventje overhoop zal halen. En die vrees blijkt niet ongegrond. Na een paar maanden ziet Buck zijn relatie op de klippen lopen, wordt hij ontslagen en heeft hij nauwelijks nog vrienden. Het grote keerpunt in de moeilijke relatie tussen broer en zus komt er pas wanneer Molly een experimentele behandeling ondergaat.

(i) http://www.moviemeter.nl/film/11376

(1998) Mercury Rising

Arthur ‘Art’ Jeffries is een niet-geaccepteerde F.B.I. agent, die een negenjarig autistisch jongetje moet beschermen. Dit jongetje heeft namelijk een ‘top secret’ beveiligingscode van de Amerikaanse regering gekraakt, terwijl de regering deze code bijna op de markt zou lanceren als onbreekbaar. Er vallen links en rechts doden om dit geheim ook geheim te houden.

(i) Internet Movie DataBase (Engels)

(1995) Under The Piano

Franny heeft een onvoorwaardelijk vertrouwen in Rosetta, haar autistische zusje. In tegenstelling tot hun moeder, een dominante, egocentrische operazangeres die niet wil erkennen dat Rosetta een eigen wil en ziel heeft. Als Franny ziet hoe haar zus eraan onderdoor gaat verzamelt ze al haar moed om zichtzelf en Rosetta uit de ijzeren greep van hun moeder te bevrijden…

(i) Internet Movie DataBase (Engels)
(tekstbron) Moviemeter

(1994) Forrest Gump

De film vertelt het verhaal van de simpele Forrest Gump (Tom Hanks). Zijn lage IQ weerhoudt hem er niet van om een grote rol te spelen bij diverse belangrijke gebeurtenissen in de Amerikaanse geschiedenis. Zo zien we hem in Vietnam vechten, Elvis en JFK ontmoeten, enzovoorts. Tussen deze gebeurtenissen door komt hij eens in de zoveel jaar zijn grote liefde Jenny (Robin Wright) tegen.

Deze film staat op nummer 20 in de films top 250

(i) http://www.moviemeter.nl/film/390

(1994) Silent Fall

In een chique villawijk wordt een gruwelijke dubbelmoord gepleegd. Op de plaats van de misdaad zit een autistisch jongetje, helemaal onder het bloed. Hij spreekt niet en de politie tast compleet in het duister. Op een bizarre manier en met hulp van zijn oudere zus en een psychiater proberen ze het jongetje aan de praat te krijgen. Maar kan, of wil hij gewoonweg niet praten? Stukje bij beetje wordt het mysterie ontrafeld.

(i) http://www.moviemeter.nl/film/4330

(1993) House of Cards

Ruth Matthews is drie jaar bezig met de restauratie van een oude Maya tempel als haar man daar komt te overlijden. Ze keert, samen met haar 6 jaar oude dochter Sally en haar zoon Michael van 12, terug naar Noord-Carolina. Sindsdien weigert haar dochter een woord te spreken. Ruth wijt dit aan de dood van haar man en de plotselinge terugkeernaar Amerika. Maar als het stilzwijgen van Sally aanhoudt, en het meisje een wonderbaarlijke gave blijkt te hebben, besluit Ruth de hulp in te roepen van dr. Jacob Beerlander.

(i) http://www.moviemeter.nl/film/3570

(1988) Rainman

Een van de meest succesvolle release van 1989, in zowel commercieel als artistiek opzicht, was deze integere ‘probleemfilm’ over autisme. Cruise speelt Charlie Babbitt, een snelle jongen die na het overlijden van zijn vader ontdekt dat hij nog een oudere broer heeft, aan wie – indirect – het grooste deel van de nalatenschap vermaakt blijkt. Deze Raymond (Hoffman), een autist, wordt door de aanvankelijk weinig begripvolle Charlie gekidnapt met de bedoeling aldus zijn deel van de erfenis te pakken te krijgen. Tussen de twee broers groeit al snel een bijzondere band. Rain Man werd bekroond met Oscars voor de beste mannelijke hoofdrol (Hoffman), de beste regie, het beste scenario en de beste film.

(i) Internet Movie DataBase (Engels)

(1979) Being There

De autistische tuinman Chance brengt zijn hele leven door in het huis van een oude man in Washington. Als deze man overlijdt, staat Chance op straat zonder enige kennis van de wereld, behalve dat wat hij op TV heeft gezien. Chance komt terecht bij Eve en Ben Rand, een invloedrijke, doch gladde zakenman. Chance wordt diens vriend en vertrouweling, en Chance’s uitspraken (veelal tuinmetaforen) worden opeens als grote wijsheden gezien. Naar de roman van Jerzy Kosinski.

(i)  http://www.moviemeter.nl/film/1716

Bovenstaande film’s zijn verkrijgbaar op DVD als koop/huur DVD. (mogelijk beperkt in Nederland)

Bron teksten: FilmFocus of vertaald vanuit IMDB

Deze film wordt op scholen ook gebruikt tijdens lessen om bij de leerlingen meer inzicht te creëren in het autistische spectrum.

Zeker een aanrader!!

 

Meer films met Autisme

Een complete verzameling van alle op tv/film/documentaire uitgebrachte videowerken via de Amerikaanse Internet Movie DataBase. Het is onbekend of deze werken op DVD te bestellen zijn, het is te proberen via Amazon.com (Engels, LET OP! Regio 1 selectie DVD, sommige DVD’s kunnen niet worden afgespeeld in Nederland (regio 2) of de speler moet ‘regio-vrij’ zijn. DVD’s/Blueray’s zijn via Amazon.co.uk (Engeland) mits je ze besteld Regio 2 wel in Nederland af te spelen.

Film aanmelden? E-mail ons de gegevens (e-mail)

Gerelateerde berichten