Dit is een tijdelijke pagina. Er wordt ondertussen gewerkt aan een nieuwe website.

Autisme & PDA (Persoonlijke Digitale Assistent)

Personen met autisme hebben vaak behoefte aan structuur en overzicht, helaas wil dat niet altijd lukken. Een agenda biedt vaak uitkomst, maar kan ook snel vergeten worden. Een PDA (Personal Digital Assistent), vertaald in het Nederlands ‘Persoonlijke Digitale Assistent’, is een apparaat net iets groter dan een mobiele telefoon, soms zit hij zelfs gecombineerd in een mobiele telefoon die als goede vervanger zou kunnen dienen.

Personen met autisme hebben vaak behoefte aan structuur en overzicht, helaas wil dat niet altijd lukken. Een agenda biedt vaak uitkomst, maar kan ook snel vergeten worden. Een PDA (Personal Digital Assistent), vertaald in het Nederlands ‘Persoonlijke Digitale Assistent’, is een apparaat net iets groter dan een mobiele telefoon, soms zit hij zelfs gecombineerd in een mobiele telefoon die als goede vervanger zou kunnen dienen.

Een PDA bevat vaak standaard een agenda, adressenboek en takenlijst. Daarnaast is het verschillend per model of er nog extra functies inzitten. In tegenstelling tot een agenda waarschuwt een PDA als er een afspraak in zicht komt, de tijd daarvoor kun je zelf instellen.

Zelf heb ik al vijf jaar een PDA in gebruik, en heb onlangs mijn tweede aangeschaft. In de afgelopen jaren heb ik gemerkt dat het een bijzonder goed effect heeft op de dagelijkse structuur. Via de computer kan ik de PDA combineren zodat mijn afspraken ook in mijn PC staan, en ik kan overzichten printen. Om mij heen hoor ik van diverse personen met autisme dat een PDA voor hen ook een goede ondersteuning geeft in het dagelijkse leven. Een PDA is gemakkelijk in gebruik en voor personen die hem voor het eerst aanschaffen is het makkelijk te leren.

PDA’s zijn er in diverse prijsklassen, afhankelijk van de mogelijkheden. De meeste modellen beginnen bij een prijs van 200 euro, enkele bekende merken zijn Dell, HP/Compaq en Mio. Apple liefhebbers kunnen met een iPhone, iPod Touch of iPad deze als vervanger voor ‘Windows-gebasseerd’ systeem gebruiken.

Active Image

Waar moet je op letten bij aanschaf?

Minimaal moet er een agenda, adressenboek en taken planner in zitten. Handig is als hij kan synchroniseren (combineren) met bijvoorbeeld Outlook (Windows) / iCal (Apple) waarmee je automatisch een backup in de PC hebt en dingen kunt afdrukken. De meeste PDA’s hebben als scherm instelling ‘portrait’ (zoals op foto), sommige daarvan ondersteunen de mogelijkheid de scherm weergave te draaien ‘landscape’ je moet zelf beslissen wat handig voor je is, kun je niet kiezen neem dan een model die beide ondersteund.

Een voice recorder slaat memo’s op door een knop ingedrukt te houden, snel een notitie vastleggen, spreek het in en je kan het later terughoren. (niet op alle modellen beschikbaar)

Opties*

Via Bluetooth kun je de PDA draadloos aansluiten op je mobiel (indien je mobiel bluetooth heeft), hiermee kun je mobiel internetten en gegevens met je telefoon combineren in je PDA, je adresboek bijvoorbeeld.

Bluetooth

Via WLAN (Draadloos internet) kun je via ‘accesspoints’ op bijvoorbeeld het station of café draadloos internetten.

WiFi

Uitbreidingslots zoals SecureDigital en CompactFlash geheugenkaartjes kan handig zijn als je veel bestanden of muziek op je PDA wilt zetten, het basis geheugen is vaak net niet genoeg om een muziekalbum op mee te nemen. De meeste PDA’s hebben standaard een uitbreidingslot, informeer bij het model welke.

De meeste PDA’s of Apple apparaten hebben een 3,5mm ingang voor oordopjes/hoofdtelefoon. Hiermee heb je de mogelijkheid om op het interne geheugen muziek en/of filmpjes te zetten. De hoeveelheid is afhankelijk van de hoeveelheid interne geheugen. 

Waar te kopen?

Diverse winkels verkopen de PDA’s, echter kunnen de prijzen behoorlijk duurder zijn dan bestellen via internet. Via www.tweakers.net/pricewatch kun je de typenummers vinden met prijzen en diverse webshops, koop niet bij de goedkoopste aanbieder; let op de prijs, verzendkosten en of deze webshop/firma is aangesloten bij ‘thuiswinkel waarborg’.

Het voordeel van kopen op internet is vaak de lagere prijs, nadeel is dat je hem niet vooraf in je hand kunt hebben als in de winkel en als er wat mee is je het apparaat moet opsturen in plaats van terugbrengen naar de winkel. Over het algemeen krijg je bij een goede firma een goed product, en ruilen sommige zelfs aan huis om als je aankoop defect is bij aflevering.

Mogelijk belastingvoordeel / betaling vanuit PGB

In bepaalde gevallen is het mogelijk om de PDA als ‘buitengewone ziektekosten’ op te voeren als aftrekpost bij de Belastingdienst, hiervoor moet een PDA wel als hulpmiddel worden geadviseerd/voorgeschreven door een psychiater. Informeer of je psychiater/hulpverlening dit schriftelijk wil verklaren zodat je indien de Belastingdienst er om vraagt je deze kunt overleggen. Ook is het raadzaam bij een belastingadviseur te informeren of deze aftrekpost gebruikt kan worden in je situatie. 

Of je de PDA kan aanschaffen vanuit de PGB zal je moeten informeren bij het Zorgkantoor of adviseur.

Update
Tegenwoordig (2012) worden er vrijwel geen losse PDA’s meer verkocht. Een goed alternatief is een zogeheten Smartphone, deze worden door diverse fabrikanten gemaakt onder andere Apple, LG, Nokia, Samsung.

Nog vragen?

Heb je nog vragen, stuur gerust een e-mail. Ik zal proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
(klik hier om je vraag te versturen)

*Informeer voor aankoop bij de verkoper wat er nodig is voor de gewenste opties, voorwaarden en systeem specificaties.

Gerelateerde berichten