A- A A+

Ervaringsdeskundigen op het gebied van autisme wordt op verschillende niveaus gevraagd en ingezet.

In onderzoek, maar ook bijv. plaatselijk en in de regio's.

Onderzoek:

Leden van PAS zijn actief betrokken bij het onderzoek naar autisme.Soms bestuurlijk, soms als leden van PAS en soms op persoonlijke titel.
Ervaringsdeskundige inbreng wordt in het onderzoek steeds meer op prijs gesteld, en is er soms een voorwaarde voor.
Het werkt kwaliteitsverhogend, doordat bijv. alleen al de juiste vragen gesteld worden.

Een aantal activiteiten:

   • PAS Ledenpanel: Pas wordt regelmatig door onderzoekers gevraagd of leden van PAS mee willen werken aan onderzoeken.
    Inmiddels doen meer dan 60 PASleden mee in een ledenpanel voor onderzoeken. Wil je ook meedoen? Meer informatie op de pagina Pas Ledenpanel of neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

   • Samenwerken in Onderzoek (SiO): Sommige onderzoekers vragen al eerder assistentie van PAS bij onderzoeken, bijv. bij het formuleren van de (onderzoeks)vragen.
    PAS leden met onderzoekservaring kunnen daarbij helpen vanuit hun ervaringsdeskundigheid èn onderzoekservaring.
    Meer informatie op de pagina op PAS-SiO of neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

   • Netwerk Innovatie en Productontwikkeling Autisme (NIPA):Het NIPA ontwikkelt producten voor o.a. de GGZ m.b.t. Autisme. Op dit moment wordt gewerkt aan een nieuwe Psycho-Educatie. In het verleden is bijv. Zoektocht naar jezelf en Handreiking zelfmanagemant ontwikkelt.

   • InformatieTafels Autisme (ITA): Er is veel informatie over Autisme, maar hoe vind je goede en de juiste informatie? Zomer 2022 is de brochure Een diagnose autisme ... en dan? verschenen. Een samenwerkingsproject van ITA, PAS, Wegwijzer-autisme.nl e.a.

   • Academische Werkplaats Autisme (AWA):
    Op dit moment lopen er 4 onderzoeken:

    • Omgaan met (eigen) autisme
    • Hulp, behandeling en Medicatie
    • Beeldvorming en inclusie
    • Onderwijs

   Meerinformatie over de AWA op Autisme.nl, de site van de NVA.

    Regionaal

   Leden van Pas zijn betrokken bij activiteiten van de Regionale Kennisnetwerken Autisme, zowel op bestuurlijk als op uitvoerend niveau.

   Bijv. in Noord Holland Noord, Utrecht, Gooi en Eemland, Drenthe, Kennemerland en andere regio's

    

    

Nieuws

Gewoon Milan

Onlangs is de documentaire 'Gewoon Milan' verschenen, een documentaire over Milan (27), de schaamte rondom autisme en de twijfel als je jezelf niet herkent in het plaatje van iemand die autisme heeft.
PAS is blj dat ze hier een bijdrage aan heeft mogen leveren.

Klik hier voor de documentaire.

Brochure: Informatie voor Volwassenen na de Diagnose

Heb je net een diagnose autisme gekregen en vraag je je af wat je nu kunt doen? Deze brochure helpt je op weg met informatie waarvan anderen zeggen: "Had ik dat maar eerder geweten!".

De brochure geeft een beknopt overzicht van wat je zelf kunt doen en waar je professionele ondersteuning kunt vinden. Daarnaast geeft de brochure informatie over autisme en verwijst naar websites en organisaties die relevant voor je kunnen zijn.

Je kunt de brochure hier als pdf downloaden of online lezen.

De brochure is met ondersteuning van het Ministerie van VWS ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA), Vanuit Autisme Bekeken (VAB), Personen uit het Autisme Spectrum (PAS), Autisme Netwerken Nederland, Netwerk Innovatie & Productontwikkeling Autisme (NIPA) en wegwijzer-autisme.nl