Dit is een tijdelijke pagina. Er wordt ondertussen gewerkt aan een nieuwe website.

Seksualiteit: Joris

Joris is biseksueel en (licht) autistisch. In dit interview wordt ingegaan op deze combinatie.
Deze tekst bevat een erg open sekueel getinte inhoud. Voor sommige lezers is deze tekst misschien shockerend. Ook voor kinderen is deze tekst minder geschikt. Wij raden hen dan ook aan niet verder te lezen.

 

J=Joris
K=Karin

K: Je schrijft dat je licht autistisch bent. Kun je hier iets meer over vertellen?

J: Een diagnose die ik kreeg als kleuter. Wat ik zelf niet wist in de lagere school en het begin van het middelbaar. Wat me dan wel verteld is, maar zonder al te veel uitleg. En een paar jaar nadat me dat verteld was ben ik me er bewust mee gaan bezighouden en is er ook een houding van zelfrelativering gegroeid.

 

K: Waarin merk jij je autisme?

J: – Af en toe in het sociale.
– Aan mijn manier van denken en beleven. Ik heb soms het gevoel dat ik veel totaler denk en alles veel intenser beleef.
– Aan m’n onbegrip voor sommige uitdrukkingen en dubbelzinnigheden van andere personen. Ik moet zeggen dat ik eigenlijk vaak vrij goed dubbelzinnigheden versta en er mee kan omgaan. Maar vaak ben ik totaal niet mee, en dan merk ik vaak dat de andere mensen denken dat ik er mee aan het lachen ben, dat ik hen wat wijsmaak, als ik zeg dat ik niet kan volgen. Dat vind ik best vervelend.

 

K: Vertel je mensen dat je autistisch bent? Of dat je bi bent?

J: Wat mijn coming out betreft (bi): dat weet zowat iedereen. Wat mijn coming aut betreft (auti): weten slechts enkele mensen. En misschien wel een beetje logisch dat ik daar iets minder graag mee te koop loop dan met mijn bizijn.

 

K: Waarom ben je meer open over je bi zijn en minder over je autistisch zijn?

J: Ik ben minder open over mijn autisme gewoon omdat ik er zelf ook minder bij stil sta en minder mee bezig ben. Het is wel achtergrondinformatie waar af en toe rekening mee moet worden gehouden, maar zelf vind ik van niet te veel. En ik wil ook van mijn kant af en toe moeite proberen te doen om hindernissen ivm autisme te overwinnen (of eventueel te omzeilen). Verder relativeer ik soms ook wel een beetje mijn autisme, ik merk soms wel problemen, soms nogal onoverwinnelijk (op het eerste gezicht, ofzo) maar over het algemeen valt het nog wel mee. Het is ook met periodes dat het moeilijk gaat en dan weer gemakkelijk. Mijn bi zijn, voor mijn part weet heel de wereld het, het is ook de normaalste zaak van de wereld. Ik kan me niet als hetero of als homo voorstellen momenteel.

 

K: Wat houdt "bi" voor jou in?

J: Ik ben bi, dat wil zeggen, birelationeel, bi-emotioneel, biseksueel en bigender.
birelationeel: ik wil relaties aangaan met zowel mannen, vrouwen en transgenders.
bi-emotioneel: ik voel me emotioneel aangetrokken tot zowel mannen, transgenders als vrouwen.
biseksueel: ik heb seksuele verlangens naar zowel mannen, vrouwen als transgenders.
bigender: ik voel mezelf man noch vrouw, maar vrouw en man tegelijk. Of op een andere manier juist genderloos, of een soort derde gender. niet hem of haar, maar "per". Niet meneer of mevrouw, maar "per". "Per" is dus een mogelijke aanspreking ipv van hem of haar of meneer of mevrouw, voor mensen die zich niet laten opsluiten in het bipolaire gendersysteem, die weigeren zich ofwel man of vrouw te noemen.

De termen seriële of parallelle bi vind ik ontoereikend en gebruik ik niet voor mezelf. Monogaam of polygaam vind ik ook nogal zwart of wit, en daarom ook te beperkt. Ik denk dat ik mij noch monogaam noch polygaam wil noemen. Ik sta open voor zowel monogame relaties als polyamoureuze relaties.

Ik heb nog geen langdurige relaties gehad. Wel eenmalige seksuele contacten, niet erg veel en vooral met jongens (1 keer met een meisje).
Ik zie seksualiteit in de ruime zin, en niet enkel als neuken of penetratie. Vrijen, knuffelen, pijpen, beffen, enz. zijn allemaal mogelijke seksuele handelingen.

K: Sinds wanneer weet je dat je bi bent? Noemde je jezelf meteen al bi? Of was je eerst homo of hetero?

J: Ik heb me voor het eerst echt bewust bi genoemd rond mijn 16e. Maar eigenlijk ben ik het ook altijd geweest. Mijn eerste bi-ervaring die ik mij kan herinneren is van toen ik 8 jaar was. Toen knuffelde, kuste en vrijde ik met een jongen van mijn klas.

 

K: doe je aan masturbatie?

J: Ik masturbeer regelmatig. Soms beperkt tot 2 keer per week, maar soms ook tot 1 keer per dag. Prikkelend materiaal kunnen foto’s en filmpjes zijn. Maar ook kleren, mannenondergoed, vrouwenlingerie, leren broeken, rokken, …

Ik heb wel een fetisj op kleren, op verschillende soorten kleren eigenlijk. Ik hou ook van bondage. Ook hiermee doe ik aan "masturbatie" of zelfbevrediging, in die zin dat ik regelmatig aan zelfbondage doe. Ik ben ook wel nieuwsgierig en op zoek naar andere vormen van SM. Ik zie me vooral in de onderdanige rol, en verlang het meest naar een meisje of vrouw als meesteres.

Ik sta momenteel open voor veel vormen van seksualiteit, hoewel mijn ervaringen nog beperkt zijn. Sommige periodes heb ik het gevoel dat ik mijn seksuele verlangens niet onder controle krijg en dat ik er helemaal door "geobsedeerd" ben. Ik vermoed dat die controle er grotendeels vanzelf zou komen als ik betere en regelmatige seksuele contacten kan opbouwen. Momenteel heb ik geen relatie, ook geen vaste seksuele partner(s).

 

K: Waarin beperkt of beïnvloedt je autistische stoornis je in je biseksualiteit?

J: Mijn autistische stoornis beïnvloedt m’n biseksualiteit denk ik alleen maar op een positieve manier. In die zin dat ik soms de indruk heb dat ik biseksualiteit beter begrijp door m’n autisme. Ik heb soms de indruk dat ik veel minder last heb van hokjesdenken dan neurotypicals.

Als je het hebt over seksualiteit (over seks dus, en niet over mijn biseksuele geaardheid) dan zie ik wel problemen, zowel bij jongens als bij meisjes. Ik heb vaak schrik van het lichamelijke en weet niet hoe zoiets als seksuele handelingen tot stand komen. En als het er dan uiteindelijk is voel ik vaak een onevenwicht. Dat ik het eigenlijk best wel leuk vind dat de ander met mij bezig is, maar dat ik eigenlijk vaak weinig zin heb om wat met de ander te doen. Het hangt ook wel wat af van m’n gemoedstoestand of van de persoon waarmee ik bezig ben.

Op sociaal vlak lukt het meestal redelijk goed, maar ook daar ondervind ik soms hinder bij de elementaire lichamelijkheid zoals een kus of een knuffel. Vaak durf ik de ander gewoon niet te kussen of een arm toereiken om rond de schouder te slaan.

 

K: Kun je door je autistische stoornis dingen niet doen, die je anders wel gekund zou hebben?

J: Ik zou het echt niet weten, zou het bovenstaande gemakkelijker gaan? Zou ik misschien gewoon andere problemen hebben, ik kan het echt niet antwoorden, want ik weet niet hoe het zou zijn als ik anders was.

 

K: Ken je meer mensen die zowel biseksueel zijn als een vorm van autisme hebben?

J: Ja.

 

K: Ben jij wel eens bij een hulpverlener geweest? In verband met autisme of in verband met je biseksualiteit of beide?

J: Enkel in verband met autisme.

 

K: En wat zijn je ervaringen daarmee?

J: Zeer goed, het was eigenlijk maar een korte periode en met een lage frequentie. Dit omdat ik het meeste van de tijd zelf, op m’n eentje, alles wou overdenken, en beschrijven enzo. Een maandelijks gesprek met een hulpverlener was voor mij meer dan genoeg om ergens een houvast te hebben, om even mijn bespiegelingen van de voorgaande weken bij kwijt te kunnen.

 

K: Zou er volgens jou aparte voorlichting moeten komen over homo/biseksueel zijn en een vorm van autisme hebben? Hoe zou die voorlichting er dan uit moeten zien?

J: Ik denk niet dat er echt aparte voorlichting nodig is voor de homo/biseksuele autisten. Ik vind dat alle autisten (en overigens ook al de andere mensen) een totaalpakket aan seksuele voorlichting moet krijgen waarin zowel aandacht wordt besteed aan bi-, hetero- als homoseksualiteit.

 

Gerelateerde berichten