Vereniging PAS Nederland

  • Vergroot letter grootte
  • Standaard letter grootte
  • Verklein letter grootte

Ouderen met autisme

Print

Gezocht: ouderen met autisme voor een afstudeeronderzoek

Voor mijn afstudeerscriptie wil in contact komen met 5 à 7 ouderen (55 jaar of ouder) die gediagnosticeerd zijn met een vorm van autisme en een normale- tot hoge begaafdheid hebben. Doel is een onderzoek naar de woonwensen en -behoeften van ouderen met autisme. Door middel van interviews wil ik ervaringen uit eerste hand horen, van u als oudere met autisme zelf. Graag zou ik daarom in gesprek gaan over uw huidige woonsituatie, welke problemen u ervaart en welke eisen u stelt aan een geschikte woning.

De resultaten van het interview worden gebruikt in de WoonWijzer. De WoonWijzer is een eindproduct van de werkgroep Wonen van de Academische Werkplaats SamenDoen! (http://autisme-samendoen.nl/werkgroepen/wonen) met informatie voor en als advies aan gemeentes en woningcorporaties. Het uiteindelijke doel is de woonomstandigheden van mensen (waaronder ouderen) met autisme te verbeteren. Twee leden van de werkgroep Wonen van PAS Nederland participeren in deze productie en ondersteunen deze oproep.

Dag, duur en locatie

Ik hoop in mei met de interviews te starten. Een interview duurt in de regel ongeveer 45 tot 60 minuten. De informatie wordt anoniem verwerkt en kan niet naar u herleid worden. Het gesprek vindt plaats bij u thuis óf op een andere plek waar u zich op uw gemak voelt. We bepalen samen wat een voor u geschikte locatie is. Wanneer u dit wenst kan er vanzelfsprekend ook een familielid of begeleider bij aanwezig zijn.

Wie ben ik?

Mijn naam is Vikki Kuipers-Braam en ik zit in het laatste jaar van mijn studie Ergotherapie aan de Hogeschool Rotterdam. In het kader van mijn afstudeerscriptie ben ik, in samenwerking met Kenniscentrum Zorginnovatie (medeparticipant in de Academische Werkplaats), een onderzoek gestart naar de woonwensen en woonbehoeften van ouderen met autisme.

Waarom?

Tegenwoordig wordt de diagnose autismespectrumstoornis (ASS) steeds vaker gesteld. Zoals u weet is deze diagnose blijvend waardoor ook de karakteristieke kenmerken en ongemakken op oudere leeftijd voorkomen. De huidige woningmarkt en het zorgstelsel zijn veelal (nog) niet ingericht op ouderen met een ASS-diagnose waardoor de woning vaak ongeschikt is en men zich hierdoor onprettig in een eigen woning kan voelen. Met behulp van dit onderzoek en de WoonWijzer kan hiervoor gericht aandacht gevraagd worden.

Meedoen!

Wilt u meedoen, of wilt u meer informatie, neem dan contact op met mij via het e-mailadres Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of met Marieke Beltman, docent-onderzoeker bij Kenniscentrum Zorginnovatie, Hogeschool Rotterdam: 010-794 5033; Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.